Онлайн бизнес през 2022

Как се стартира онлайн бизнес? Какво ще Ви е нужно? Отговорите на тези въпроси, както и конкретни идеи и много полезна информация, ще намерите в рамките на тази статия. Пожелавам Ви приятно четене!

Дата на публикуване: 18.11.2021 г.  

Последно обновена: 19.11.2021 г.  

Ivan-Kolev-CEO-at-Linkbox-bg

Автор:
Иван Колев

Време за четене на статията

Време за четене:
11 минути

копирай и сподели

Запази и сподели: www.linkbox.bg/online-business

Ефектът от пандемията

онлайн-бизнес-през-ковид-пандемията

С появата на Covid-19, глобалната онлайн търговия скочи с 26.7 трилиона. А големи медии като Ню Йорк Таймс говорят за бум на СтартЪп компании през пандемията. Умните хора знаят, че там където има криза, се крие и възможност . . .

Замисляте се за онлайн бизнес? Сега е правилният момент!

Ще стартирате е-бизнес?

Искате да започнете е-бизнес, но не знаете как? Освен, чрез тази статия, Ви предлагаме съдействие и чрез 15 минутна безплатна консултация.

Помогнали сме на десетки стартиращи бизнеси!

7 идеи за онлайн бизнес

Идеи и видове онлайн бизнес с ориентировъчни данни относно нужната първоначална инвестиция. Проучете добре опциите и помислете кое би Ви паснало най- добре.

☞ Създайте собствен блог- имаш какво да споделиш с хората?

Стартирането на собствен блог е класически онлайн бизнес от години на ред. Включително и през 2022. Как се стартира такъв бизнес? Нека обясним. Прагматично – закупувате хостинг и домейн и си осигурявате WordPress сайт . До тук добре … но за какво да пишете? Тук е и разковничето. Създайте блог, в който сте компетентни. Ако сте адвокат по професия – то нека бъде блог за юридически съвети. Ако ли сте пътешественик … то създайте травъл блог. За да е успешен Вашият блог, то трябва да се открои с полезна за хората информация, идваща от специалист в областта.

Начална инвестиция: 200-2000 лева

☞ Създайте онлайн магазин - търгувайте на глобалния пазар

Много хора в интернет, търгуват със стока, която в същност не притежават, а препродават. Това най- общо е дроп шиппина. Ако нямате пари да заредите собствена стока на склад, то това е добър начин да стартирате с близко до никаква инвестиция. Пак ще Ви трябват хостинг, домейн и уеб сайт. До тук добре. Но какво точно да продавате? Тук Ви съветваме отново да се насочите към продукти, в които имате познание. Да кажем, сте запален фен на риболова и познавате редица марки въдици и аксесоари. Вероятно ще сте добър в това да продавате именно такъв тип продукти!

Не се насочвайте в търговия със стоки, които не познавате, дори и те да са тренд на пазара. 

Начална инвестиция: 2000 - 5000 лева

☞ Онлайн уроци- споделете уменията си с младото поколение

Инвестицията в умения и образование винаги е била най- разумната. За това и онлайн учители се търсят повече от всякога. Имате задълбочени познания по математика, английски език или в друго направление? Споделете ги с желаещи в уеб сайт като – uchiteli.bg . 

Начална инвестиция: 0 - 500 лева

☞ Онлайн тренировки/ сеанси/ курсове - Отдава Ви се някоя игра или спорт?

Клиент на нашата агенция е онлайн треньор по шахмат и изкарва над 6000.00 лева всеки месец.  Друг наш клиент пък е онлайн инструктор по йога. Трети наш клиент е онлайн психолог,  с разработен сайт и фейсбук страница. Наш клиент е първата финансова академия в България – FinanceAcademy.BG. А Вие в какво сте добър/ добра? 

Стартова инвестиция: 0- 4000 лева

☞ Предлагайте услугите си онлайн - специалист сте в дадена област?

Имате познания по графичен дизайн, програмиране, дигитален маркетинг, архитектура, право или др. ? Създайте свой фирмен уеб сайт и си осигурявайте клиенти от интернет! Фрийленс сайтове като UpWork, freelancer.com и други са добро място за старт, ако нямате бюджет за собствен сайт и последващ маркетинг.

Инвестиция: 0- 5000 лева.

☞ Афилиейт бизнес - рекламирайте големи брандове

Ако сте инфлуенсър или популярно лице в интернет пространството. Или имате собствен блог, youtube канал или друго интернет присъствие … може да рекламирате други брандове, а те да Ви плащат за това. Най- често плащането става на база клиенти ,които им осигурявате, но има и други бизнес модели. 

Инвестиция: 2000- 5000 лева

☞ Дигитален продукт - създайте софтуерно решение на актуален проблем

Ако имате добри познания по програмиране и обичате да създавате софтуери, които помагат на хората, то започнете именно такъв бизнес. Какво е дигитален продукт? Тук няма да разглеждаме всички подразделения. Най- основно – това е продукт, който решава даден проблем. Дигитален продукт е Gmail, Facebook и всички приложения в телефона Ви. Дигитален продукт най- общо е продукт, който съществува единствено в дигитална форма. Най- често дигиталните продукти са с месечни абонаменти. Именно този бизнес модел Ви позволява да скейлвате повече от колкото предходно споменатите видове. Но и инвестицията е най- голяма.

Инвестиция: 10 000+ лева

Това са основните видове онлайн бизнеси. А сега нека се впуснем в конкретни ниши.

Тренд класация за е-бизнеси 2022

Нека разгледаме възможности за online бизнес в конкретни ниши, които показват ръст и са в тренда за 2022.

ТОП 5 онлайн търговия:

1. Вейп продукти

Набират все по- голяма популярност и бяха хит през 2021.  Ще отбележат ръст и през 2022. № 1 в нашата класация.

2. Къстъм принт

От къстъм принт дрехи, до картини, дори килими и 3D фигурки. Възможностите са необятни и нишата бележи ръст за 2022.

3. Козметични продукти

С нарастващия брой инфлуенсъри, ютубъри и популярни онлайн личности, козметичната индустрия процъфтява. Може да продавате козметични продукти онлайн на своята аудитория.

4. Търговия с хардуер

Майнинга на криптовалути отново бележи ръст.  Ако имате добри познания по хардуер, може да търгувате с видео карти и др. тип хардуери.

5. Аксесоари за телефон

Телефонната индустрия е огромна и продължава да ръсте. Онлайн магазините за телефонни аксесоари ще са гарантирано успешни и през 2022.

ТОП 5 диг. продукти:

1. Мобилни приложения

Мобилините приложения, бележат ръст през ковид пандемията.  Ето списък на млади милионери, забогатели от мобилно приложение.

2. Гейминг и е-спортове

Дали пък във Вас не се крие създателя или пък дизайнера на следващата игра от ранга на CS? Геймингът набира популярност все повече.

3. Финтек продукти

Финтек е съчетание от финанси и технологии. Дигитални продукти в тази посока скейлват бързо и редица финтек компании станаха мултимилионери през 2021.

4. Крипто продукти

Знаете ли, че може да създадете своя собствена крипто валута ? Или поддържащи ги софтуери като крипто портфейли и приложения за крипто транзакции? Крипто е тук, за да остане. И през 2022 ще набере скорост.

5. SaaS продукти

SaaS идва от Service As Software. Или по друг начин казано – уеб базирани приложения или мобилни приложения, с пряко приложение в дадена ниша, на база месечни абонаменти. Такива продукти ползваме, дори без да осъзнаваме. Youtube PREMIUM, Netflix и редица други са само част от примерите.

ТОП 5 дигитални услуги:

1. Програмиране

Гладът за качествени разработчици става все по- голям. За това и ако възнамерявате да стартирате бизнес в сферата на услугите – то програмирането е най- доходоносно. Виж кои езици са най- добре платени от тук.

2. Kриейтив услуги

Съдържанието е кралят в интернет. За това и слагаме криейтив услугите на 2-ро място за 2022. Ако умеете да пишете добри описания на продукти или друг тип съдържание. Или пък сте добър фотограф. Или графичен (уеб ) дизайнер. 2022 е Вашата година да опитате да стартирате свой фрийленс бизнес.

3. Дигитален маркетинг

Дигиталния маркетинг е връзката между бизнесите и хората, както и връзката между един сегмент бизнеси и други бизнеси. Ако изучите добре дигиталния маркетинг, не просто може да си намерите надомна работа ,но и да стартирате собствен бизнес, както направихме ние – Linkbox.BG

4. Архитектура и инженерство

Ако сте архитект, строителен или пък продуктов инженер или друг тип творец… нека Ви зарадваме! В уеб сайтове като upwork.com, може да намерите работа по единични проекти, а в уеб сайтове като Linkedin, може да изградите дългосрочни партньорства с фирми от страната и чужбина.

5. Кол център/ брокер/ търговски представител

Все повече компании изнасят своите сейлс отдели да работят от дома си. Може да стартирате такъв бизнес и Вие! Сами или с инвестиция и екип, Вие може да обслужвате нуждите на една или повече компании в посока комуникация.

Надяваме се ако не сте успели да си харесате от първите 7 вида идеи за онлайн бизнес, то в рамките на тези 15 конкретни предложения сте успели! А сега, нека видим пътя, по който се създава онлайн бизнес.

Стъпки в създаването на онлайн бизнес

Нека преминем през различните етапи в създаването на онлайн бизнес и осветлим основните моменти по пътя на развитието му тук. Надяваме се това да Ви помогне да придобиете обща представа за времето, усилията и средстава, които ще са Ви нужни.

☞ Изберете ниша - както и своя продукт или услуга

Първото нещо, което трябва да направите е да си изберете ниша. Истината е, че във всяка ниша има пари. Въпроса е на Вас какво Ви е интересно да правите или предлагате? Къде бихте искали да имате или пък вече имате задълбочени познания? Изберете своята ниша разумно. След като го направите, се спрете на един или повече продукти/ услуги , с които да търгувате. Естествено … най- добре е да създадете свой собствен, уникален продукт или услуга, но потенциал се крие и в дроп шипинга и търговията  на продукти, които не са създадени от Вас.

☞ Подгответе своите продукт или услуга

След като сте избрали своята ниша , е време да подготвите своите продукти или услуги за продажба. Подгответе снимки, описания и цялата полезна информация, която ще Ви е нужна, за да продавате повече. Най- важното … проучете пазара, подгответе бизнес план. Преценете какви пари ще Ви трябват да стартирате. Говорете със собственици на подобен бизнес или с бизнес консултанти. 

☞ Регистрирайте фирма - работете легално

След като вече сте наясно какъв продукт/ услуга ще предлагате, направете го по легалния начин – регистрирайте фирма. Изберете счетоводител. Назначете екип ако е нужно. Изкарайте нужните разрешителни и/или сертификати.

☞ Осигурете си стратегия - планирайте своя ръст

Без ясен бизнес план и маркетинг стратегия, сте обречени на провал. За това … отделете време и планирайте всичко внимателно. Платете си за консултации при нужните специалисти.

☞ Създайте уеб сайт - положете крайъгълния камък на своя е-бизнес

Всеки е-бизнес има нужда от уеб сайт. Независимо дали ще предлагате счетоводни услуги онлайн или ще търгувате със собствени дизайнерски тениски и дрехи, трябва да ги качите някъде. Въпреки, че има платформи като Etsy, Amazon, eBay, eMag  и редица други, собствения уеб сайт ще си остане най- доброто място да продавате своята стока.

☞ Инвестирайте в дигитален маркетинг - за да получите, трябва да дадете

За да разберат хората за Вас, ще ви е нужна реклама. Водещи канали за маркетинг и реклама в интернет са – социалните мрежи и търсачките. В тази стъпка нашата дигитална агенция ще се радва да помогне с компетенциите и предлаганите си услуги. Не възприемайте парите дадени в маркетинг и реклама за разход, а за инвестиция с възвръщаемост.

☞ Оптимизирайте процесите - изпипайте всичко

Бизнес процесите, задвижени от рекламата и маркетингът, започват да работят. Тук е момента, в който трябва да следите как върви всичко и как може да се подобри. Искайте обратна връзка от своите клиенти. Разберете възможно най- много за жизнения цикъл на Вашия нов бизнес.

Ако в този момент от развитието сте удовлетворени от случващото се, то продължавайте – в правилна посока сте. Ако ли не сте доволни, опитайте да продадете вече създадения онлайн бизнес в долуизброените сайтове.

Купете работещ онлайн бизнес

Изглежда Ви сложно да стартирате онлайн бизнес от нулата? Наистина е така! Нека Ви предложим нещо интересно … защо не закупите работещ онлайн бизнес? Знаете ли, че има пазари, на които се продават хиляди бизнеси всеки месец? Ето и водещите сайтове за това:

☞ Flippa.com - положете крайъгълния камък на своя е-бизнес

Най- големия пазар за онлайн бизнеси в света. Създаден през 2009 година в Австралия, Флипа е пазар , от който може да си закупите от онлайн магазин, до афилиейт сайт и редица други.

☞ Еxchange - място, на което се продават Shopify магазини

Искате да закупите онлайн магазин, вместо да го изграждате от нулата? Еxchange е правилното място за това. Може да закупите работещи бизнеси с клиенти от щатите, кандата, Англия и други пазари.

☞ FE International - компания, която Ви консултира в закупуването/ продаването

Ако искате да закупите конкретен вид бизнес или пък да продадете своя, FE international е консултантска компания, която ще Ви помогне.

Надявам се намерихте това, което търсихте в тази статия! За съдействие по създаването на Вашия бъдещ е-бизнес, оставаме на разположение и ще се радваме да Ви помогнем!

Ще стартирате е-бизнес?
Нека Ви помогнем!

☎ +359 899 961 595 | ✉ о[email protected]

LinkBox.BG © 2022 – дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие, чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Приемни часове за клиенти:

Пон. – Пет. 12:00 – 20:00ч.