Уеб-дизайн-Linkbox.BG-корица

Уеб дизайн - Всичко, което трябва да знаете.

В тази статия сме поместили всичко от “Уеб дизайн” света. Тя е подходяща както за хора, търсещи уеб дизайн услуги, така и за хора, които са тръгнали по пътя на уеб дизайна и искат да станат по- добри специалисти.

Желаем Ви приятно четене!

Дата на публикуване: 07.02.2024 г.  
Последно обновена: 08.02.2024 г.  

автор

Автор:
Иван Колев

Василена Николова -редактор-01

Главен редактор:
Василена Колева

копирай-и-сподели

Запази и сподели: 
https://linkbox.bg/web-design

Уеб дизайн услуги от Linkbox.BG

Aко сте попаднали на тази страница, защото търсите специалисти в областта на уеб дизайна, то разгледайте нашите уеб дизайн услуги и цени от тук.

Ако искате да разберете повече за уеб дизайна, продължете да четете.

Уеб-дизайн-Linkbox.BG-картинка-01

Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайнът е изкуството да създадеш уеб сайт и/или уеб приложение.

Това е сравнително млада професия и най- общо казано е процесът по създаване визията на уебсайтове.

За да практикувате тази професия е препоръчително да имате академично образование и задължително да имате умения за работа със софтуери като Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, XD и др.), Figma и др.

Също така, е задължително да имате познания по няколко фронт енд програмни езика (минимум HTML и CSS) и познания на CMS-и и др. тип системи.

Какво е responsive дизайн? Уеб дизайн според вида устройство.

От 2018-та година на сам световните тенденции се изместиха и уеб дизайна е все по- фокусиран върху създаване на визии за телефон и все по- малко в създаването на визии за настолни компютри и лаптопи.

В момента е задължително всеки уеб сайт да бъде създаден с рeспонсив дизайн. Или с други думи, уеб сайтът да работи еднакво добре на всички устройства изброени по- горе.

UX и UI дизайн. Какво е това?

Когато става въпрос за уеб дизайн, то неминуемо трябва да се обясни разликата между UX (user experience- потребителско изживяване) и UI (User Interface – потребителски интерфейс). Много хора бъркат двата типа уеб дизайн, а те са коренно различни.

UX дизайн

Процесът по създаване на уеб продукти, които създават смислено и релевантно съдържание на уеб потребителите. Или с други думи, дизайн на потребителското изживяване. Качествените UX дизайни насочват и навигират потребителите между една или друга полезна или пък търговска информация.

UX дизайнът е дългосрочен  процес по подобряването на изживяването на потребители в даден сайт.

UI дизайн

UI дизайнерите отговарят за по- кардинални неща в дизайна като архитектурата на сайта, разработки на прототипи, визуална комуникация на бранда с посетителя, профили на идеални потребители и др.

Нека разгледаме тази инфографика, за да изясним основните разлики:

Ако търсите UX/UI дизайнери или пък искате да станете такъв е важно да решите кой от двата вида е правилният за Вас. Определено са си различни видове професии и съответно предлагани услуги.

Кариера в уеб дизайна

Искате да изучавате уеб дизайн и да станете специалист в областта? Вариантите може да се сведат до няколко:

LinkBox.BG © 2023 – Дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Разговори с клиенти:

Пон. – Пет. 9:00 – 17:00ч.

Пишете ни по всяко време ✉