Какво е уеб сайт - Всичко което трябва да знаете - Linkbox.bg

Какво е уеб сайт? Всичко, което трябва да знаете.

“Какво е уеб сайт? “ – Една полезна статия за хора, които тепърва навлизат в интернет пространството и искат да разберат А и Б на сайтовете.

Може би някой Ви е казал, че Вашата фирма има нужда от сайт? Или просто искате да се ограмотите по темата? Тази статия ще е полезна и в двата случая.

Дата на публикуване: 24.01.2024 г.  
Последно обновена: 24.01.2024 г.  

автор

Автор:
Иван Колев

Василена Николова -редактор-01

Главен редактор:
Василена Колева

копирай-и-сподели

Запази и сподели: 
https://linkbox.bg/kakvo-e-website/

Уеб сайт - Определения

Ето някои определения за това “какво е уеб сайт”.

Дефиниция на Технопедия
“ Уеб сайт е колекция от публично достъпни уеб страници, свързани помежду си в общо домейн име. “

Дефиниция на Уикипедия
“Уебсайт (в пряк превод: “място в мрежата”) е съвкупност от уеб страници (адресирани на общ URL), които често се състои само от името на домейна или IP адреса и пътя до основната директория “/”).”

Дефиницията на LinkBox.BG 🙂
“Уеб сайт е “място” в интернет пространството, обслужващо стопански и нестопански цели. Уеб сайтовете могат да бъдат класифицирани по множество начини.”

 

Колко струва поддръжка на сайт или онлайн магазин - Корица - Linkbox-01

Каква е разликата между уеб сайт и уеб страница?

Уебсайтовете се съставляват от група уеб страници. Уеб страницата е единичен документ, докато уеб сайтовете група от множество документи.

Какво е нужно за да имате сайт?

За да се изработи един уеб сайт са нужни няколко основни неща:

1. Домейн име

Пример за домейн име: “imetonasait. bg” , “sitename.com”.

Домейнът е името, което потребителят изписва в браузър лентата, за да достъпи определен сайт.

Най- добри домейни за България – .BG
Най- добри домейни като цяло – .com, .net
Най- добри домейни за организации – .org
Интересни нови домейни – .ai

Има много какво да се каже на тема домейни. Ако искате да разберете повече за тях, то може да разгледате – тази статия.

2. Сървърно пространство (хостинг)

Аако домейнът е “името”, то сървърът е “домът” на един уеб сайт. Има множество хостинг компании в България и чужбина, които могат да осигурят на Вас и Вашия уеб сайт такъв “дом”.

Популярни хостинг компании са:  SuperHosting.BG, Jump.BG, BlueHosting, Ionos и др.

Ако искате да видите списък с хостинг компании, от който да изберете, може да прочетете тази статия.

3. CMS или друга технология за изработка

След като сте се сдобили с “име” и “дом” за Вашия сайт, то е време да изберете технология, на която да го създадете. Вариантите за направа на сайт са много.

Пример за добра технология за направа на сайт е WordPress.org. Особено, ако това ще Ви бъде първи сайт.

4. Екип който да работи по сайта

За да работи и да се развива един сайт, трябва постоянно да се създава и публикува ново съдържание. Особено сайтовете с търговски цели имат нужда от специализиран екип, които да работи по него.

Ако искате да създадете малък сайт тип “личен блог”, то не е нужно да имате екип от специалисти. Но ако искате да имате сайт с цел търговска дейност, то едва ли ще стигнете далеч, ако не се доверите на специалисти.

Дигитална агенция Linkbox.BG ще Ви осигури всеки от изброените типове специалисти.

Какви видове сайтове има в мрежата?

Сайтовете  в мрежата може да се класифицират по множество начини. Имаме специално подготвена статия по темата.

Разгледайте всички видове сайтове в тази статия.

Как може да се сдобиете уеб сайт?

Нека сведем вариантите до два. Да си го изработите сами или да се доверите на специалист.

1. Да си създадете сайт сам. Кога е допустимо това?

Възможно е да си създадете сайт сами, дори без познания по програмиране. Това се допуска за малки сайтове тип “визитка” или други непретенциозни случаи.

Ето статия която ще Ви помогне да си направите сайт сами, чрез WordPress.

2. Да се доверите на специалист

Ако имате нужда от онлайн магазин или сериозен фирмен сайт, то неминуемо е по- добре да се доверите на специалист.

Професионалните сайтове имат много по- голям шанс за успех и популярност в търсачките и социалните мрежи. Съответно биха имали много повече посетители и биха осигурили повече клиенти на Вашия магазин или фирма.

В повечето случаи е по- добре да се доверите на специалист. Ако изберете този вариант за направата на своя сайт, то ние можем да бъдем Вашия екип от специалисти.

Какво ще Ви е нужно след като имате сайт?

Именно след изработката си проличава колко е качествен един сайт. Ако сте си го направили сами, то едва ли ще може успешно да го маркетирате. Маркетирането обаче не е единственото нещо, от което ще се нуждаете след като имате сайт.

Ето какво ще Ви е нужно:

Познаваме няколко видове поддръжка. Основните са техническа поддръжка, поддръжка на съдържанието, администрация и маркетингова поддръжка. Има ги и по- долу, защото ще са Ви нужни след като имате сайт.

Ако искате да се запознаете подробно с темата “поддръжка”, то може да прочетете тази статия.

За да се развива Вашия сайт или онлайн магазин, то трябва постоянно да публикувате ново интересно съдържание, което да поддържа аудиторията Ви ангажирана.

Дори и да произвеждате качествено съдържание за Вашия сайт, то трябва то да се качва в сайта Ви и евентуално да се разпространява социалните профили.

Всичко ново качено във Вашия уеб сайт, трябва да се свежда до Вашата аудитория, чрез социалните мрежи (Facebook, Instagram, TikTok и др.)

Искате Вашия сайт да има повече посетители и повече продажби? Това се постига, чрез дигитален маркетинг. Той може да бъде разделен на няколко основни вида: маркетинг в търсачките, маркетинг в социалните мрежи и др.

Без да рекламирате своя бизнес и сайт, то едва ли ще имате голям успех. Ще са Ви нужни релевантни бюджети съобразно нишата Ви. Популярни рекламни платформи са Facebook, Google, български медии и други рекламодатели.

Изработката на уеб сайт е едва първата стъпка ако искате да успеете в интернет.

Често задавани въпроси на тема сайтове

Ако имате въпроси, молим, погледнете дали Вашия въпрос не се намира сред често задаваните от клиентите ни. Винаги сме насреща да помогнем, ако искате да обсъдим възможността за изработка на уеб сайт!

Вариантите, както казахме в статията са два – да си го направите сами или да се доверите на специалист. Ако искате личен сайт, то може да опитате да си го направите сами. Ако ли пък имате нужда от онлайн магазин или фирмен сайт, то най- добре се доверете на специалист.

Съобразете следните 3 правила:
– домейнът да е кратък;
– да е лесен за запомняне;
– да е лесен за изписване.

Следвайте тези стъпки:

– Съставете си списък с имена, които Ви харесват. Може да проверите в сайтове като “godaddy” дали желаното от Вас име е свободно.

– Започнете да зачерквате всички заети имена и всички от които сте склонни да се откажете.

– Воала! Изберете някой от останалите незачеркнати домейни.

Най- добре се доверете на специалист за подбора на сървър(хостинг) за Вашия сайт. Ако искате да се ограмотите по темата, може да прочетете ето тази наша статия. В нея има всички водещи хостинг компании.

Хостинг най- често се избира според:
– Ресурсите нужни за Вашия сайт;
– Вашия бюджет.

С реклама и дигитален маркетинг. Водещи канали за популяризация на сайт са социалните мрежи и търсачките. Консултирайте се с нашите специалисти, те могат да Ви помогнат в това начинание.

Още една причина поради която не препоръчваме да си правите сайта сами, ако той е търговско ориентиран. Има специалисти по “сайбър секюрити”, които може да Ви помогнат в защитата на сайт.

Ако проектът Ви не е толкова взискателен, то просто може да си осигурите SSL и да не ползвате “безплатни” WordPress теми и технологии със съмнителен произход.

Toва е цифров сертификат, който криптира връзката между потребителите и файловете на Вашия сайт. Той Ви пази от “хакери”.

CDN-ите са мрежи за доставка на съдържанието. Най- просто обяснено, чрез CDN-ът сайтът Ви е чакен на множество сървъри в цял свят а не просто на хостинга Ви.

Това дава възможност за по- бързо зареждане от други държави. Защитава сайта Ви от хакерски атаки. Има и редица други ползи.

Отговорът на този въпрос не еднозначен, но нека направим следната класификация:

За личен блог, като си го направите сам: 100-200 лв. за домейн и хостинг на година.

За професионален фирмен сайт: Цените започват от 1500.00 лева

За професионален онлайн магазин: Цените започват от около 2000.00 лева

Услугата за класиране на сайт в търсачките се нарича SEO (оптимизация за търсачки в превод). SEO е дългосрочен процес и месечните абонаменти започват от 350.00 лв. при нас.

  • Минимум 300.00 лева за микро и локални бизнеси.
  • Минимум 1000.00 лева за онлайн магазини и национални бизнеси.

Тук няма граници. Един бизнес е голям колкото е голяма неговата реклама. Има брандове като “About You”, които влезнаха в Българския пазар с огромни рекламни бюджети.

В интернет най- ефективни рекламни канали са търсачките и социалните мрежи. Разпределете бюджета си между SEO, Google Ads и Facebook Ads като за начало.

Ако разполагате с по- големи бюджети е добра идея да рекламирате и в медии с аудитория, която е подходяща за Вашия бранд. Такива медии в България са BTV media group, Nova broadcasting group, Sportal media group, Капитал и др.

Най- често хората избират фирма/ специалист спрямо цената и портфолиото на кандидатите. Съветваме да наблягате на портфолиото, защото понякога по- евтиното излиза по- скъпо. Изберете фирма/ специалист, които имат опит в изграждането на сайт за Вашата ниша.

Изберете фирма, която доказано не просто може да създаде Вашия сайт, но и да го развие в ясни стъпки, които вече е преминавала с клиент от същата или сходна ниша. Не избирайте най- евтиния вариант, а най- печелившия. Може да прочетете подробна статия по темата в нашия блог.

LinkBox.BG © 2023 – Дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Разговори с клиенти:

Пон. – Пет. 9:00 – 17:00ч.

Пишете ни по всяко време ✉