Колко струва поддръжка на сайт или онлайн магазин - Корица - Linkbox-01

Колко струва поддръжка на сайт или онлайн магазин?

Колко струва поддръжката на сайт или е-магазин? Един въпрос, който често чуваме да се задава в онлайн средите. За съжаление тук няма еднозначен отговор и факторите, които влияят са много. За това и решихме да подготвим цяла статия по темата. Тя има за цел да внесе яснота как се изчислява поддръжката на уеб сайт и какви видове поддръжка има.

Ако се интересувате от цените, предлагани от нас, разгледайте услугата ни:

……
Продължете да четете ако искате да се запознаете подробно с факторите, които сформират цените за поддръжка на даден сайт или е-магазин.

Дата на публикуване: 20.01.2024 г.  
Последно обновена: 26.01.2024 г.  

автор

Автор:
Иван Колев

Василена Николова -редактор-01

Главен редактор:
Василена Колева

копирай-и-сподели

Запази и сподели: 
https://linkbox.bg/kolko-struva-poddrazhka-na-sait-ili-online-magazin/

Видове поддръжка на сайт

За да дефинираме колко струва поддръжката на един уеб сайт, то нека разгледаме тук всички видове. Условно тя се дели на:

Поддръжка на сайт и онлайн магазин-Linkbox.BG-икона

1. Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е важен елемент от жизнения цикъл на всеки уеб сайт. Колкото по- голям е сайта или онлайн магазина, толкова повече технически проблеми могат да се породят.

Основен фактор, определящ групата от дейности, включвани в техническата поддръжка е технологията на която е изработен сайтът/ магазинът. Нека разгледаме и основните технологии и тяхната поддръжка.

1.1. Поддръжка на сайтове направени със CMS

Такива са сайтовете на WordPress, Shopify, Magento, OpenCart, CloudCart и др.

Този тип техническа поддръжка е една идея по- лесна. Тя най- често е свързана с ъпдейти на тема, плъгини, адони и използвани технологии за направата на сайта.

Трябва екипът поддържащ сайт, направен на CMS (Content management system) да има добри познания за вида платформа (пример: WordPress.оrg) и използваните технологии (пример: woocommerce). Не просто да ги ъпдейтва, но и да знае слабосите и как те се “чупят”. Как те влияят на SEO. На скорост на зареждане и на други технически фактори.

Също така, тук неминуемо поддържащият екип трябва да е наясно и с работата в сървърна среда. Хостинг оператори. PHP версии. Файлове, съставляващи сайта и множество други фактори.

Цените за поддръжка на CMS сайт обикновено започват от 100.00 лева / мес. за малки сайтове.

Започват от 400.00 лева/ мес. за онлайн магазини. И могат да достигнат до 4- 5 цифрени суми за по- големи магазини и/или сайтове.

1.2. Поддръжка на сайт създаден от уеб разработчици.

Макар и WordPress и CMS сайтовете като цяло да са най- масови, то големите брандове доста често имат индивидуално разработени уеб сайтове, създаден с помощта на няколко програмни езика и др. технологии. 

и други. Списъкът е дълъг. Ето класация кои са те за 2024.

Тези уеб сайтове са по- качествени, но определено се поддържат по- трудно и изискват екип от програмисти, които да се грижат за това. За това и множество по- малки бизнеси избират да имат уеб сайт на WordPress или друг CMS, а не индивидуално разработен такъв.

Цените за поддръжка тук са свързани с работна заплата на един или повече програмисти. Започват от около 4 000.00 лв. / мес.

До тук изяснихме техническата поддръжка и как се формира ценообразуването спрямо технологията. Сега нека разгледаме и видове поддръжка на сайт.

2. Поддръжка на съдържанието

Както се казва в света на дигиталния маркетинг … “съдържанието е кралят”. Ако сте онлайн магазин, то Вие ще имате нужда от ново, уникално и полезно съдържание за Вашия блог. Също така, качествени описания за Вашите продукти.

Ако техническата поддръжка е “крайъгълният” камък, то поддръжката на съдържанието е “фасадата” на Вашия уеб сайт. Съдържанието, от което ще се нуждае Вашия сайт може да бъде:

2.1. Tекстово съдържание

Блог статии, продуктови описания, бизнес информация и др.

Цените за списване на текстове започват от 0.05 лв. на дума или минимум 25.00 лева на статия от 500 думи. Това са ставките на най- достъпните фрийлансери. Повечето агенции списват ново съдържание на по- високи ставки.

2.2. Видео съдържание

Видео съдържанието се “консумира” много по- лесно от текстовото. Доста добра идея е да инвестирате средства в създаването и качването на видео съдържание за Вашия сайт. Тъй като все още създаването на видео съдържание е скъпо удоволствие, то не много компании имат видеа на своите продукти и/или услуги.

Цените за създаване на едно видео от професионалисти може да достигне до 4 дори 5 цифрена сума с вкл. обработка.

Има и по- бюджетни решения за създаване на продуктови видеа и комерсиални видеа за Вашия бизнес, започващи от 100.00 евро в сайтове като fiverr.com и някои български по- малки компании.

2.3. Графично и снимково съдържание

Доста често уеб сайтовете се нуждаят от нов пакет с икони. Или пък от нови снимки за своите продукти. Това също е разход, който не трябва да се пренебрегва. Създаването на професионални продуктови или пък корпоративни снимки е свързано с наемането на фотограф (освен ако не си ги създадете вътрешнофирмено сами). Дори и да си създадете своите снимки сами, то едва ли ще се справите с графичните материали като брошури, банери за сайта, икони и др.

Цени за снимачен ден в професионално студио- започват от 300.00 лева.
Цени за последваща обработка на кадрите – започват от 3.00 лева на кадър.
Цени за създаване на малък графичен материал (примерно … банер или рекламна брошура) – започват от 30.00 лева за 1 бр. Материал.

2.4. Администрация на съдържанието в сайта

До тук говорихме за 3-те основни типа съдържание – текстово, видео и графично. Но след като сте си осигурили такова … то трябва уеб администраторът на Вашия уеб сайт да се погрижи да го качи и то съобразно редица изисквания.

Ако уеб администраторът Ви не знае как да качи правилно дадено видео или снимка, да кажем, то това може да доведе до сриването” на скоростта и целия Ви уеб сайт.

За това и не пестете средства за поддръжка на съдържанието и наемането на надежден уеб администратор, познаващ технологията, на която е направен Вашия сайт.

Цените за администрация на съдържанието на Вашия уеб сайт зависят от количеството съдържание, което публикувате на месечна база.

За най- малките сайтове, може и да успеете да си осигурите уеб администратор за месечна такса, започваща от 100.00 лева.

За по- големи сайтове, поддръжката на съдържание и разходът за уеб администратори може да достигне 4 дори 5 цифрена сума.

… започнахме се с разходите и за създаване и поддръжка на съдържание в уеб сайт. Нека видим и останалите видове поддръжка по- долу.

3. Поддържка на маркетингови и рекламни канали

Един бизнес е голям колкото е голяма и неговата реклама. А ефективна реклама без правилни маркетингови стратегии … няма. За това и не трябва да се пренебрегва маркетинговата поддръжка на Вашия уеб сайт. Нека разгледаме видове и цени.

3.1. SEO поддръжка

SEO или оптимизация за търсачки е водещ маркетингов канал в интернет. За да може Вашия уеб сайт да се класира добре органично в търсачките и да не се налага да плащате хиляди левове за Google Ads, то имате нужда от надеждна SEO поддръжка. По- долу ще се опитаме да дадем ориентировъчни цени за България.

3.1.1. SEO поддръжка на малки сайтове (до 30 ключови думи ) – това най- често са сайтове на локални бизнеси. Малки магазини с до 5 продукта и др. тип малки сайтове.

Цените за SEO поддръжка на малък сайт започват от ориентировъчно … 350.00 лева/ мес.

3.1.2. SEO поддръжка на средни сайтове – такива са фирмените сайтове, средните онлайн магазини (с до 1000 продукта) и др. тип сайтове, които имат за цел да класират не повече от няколко стотин думи.

Цените тук започват от … 1500.00 лв. / мес.

3.1.3. Големи SEO проекти – такива обикновено са сайтове на няколко езика, таргетиращи аудитории от няколко държави. Или пък сайтове, които таргетират множество региони в голяма държава като Англия или пък САЩ например.

Цените тук може да варират между 4 и 6 цифрени суми на месец.

3.2. Поддръжка на социални канали

Присъствието на един уеб сайт и онлайн бизнес в социалните мрежи, след 2020-та година стана повече от задължително. Без фейсбук страница, Инстаграм бизнес профил, LinkedIn присъствие (ако целите b2b сделки) … а и от скоро TikTok , то вие губите редица възможности за нови последователи, а от там и клиенти.

Дори да публикувате постоянно качествено съдържание в сайта си, то не го ли разпространявате в социалните си канали, то няма да достига до особено голяма аудитория от хора.

Цени за поддръжка на социален канал започва от 100.00лв/ канал и може да достигне до размерите на 1 или повече работни заплати, съобразно натовареността с която публикувате в социалните си профили и комуникирате с клиенти през тях.

3.3. Поддръжка на рекламни канали

Google Ads, Meta Ads, реклами по афилиейт, медийни и нишови сайтове неминуемо може да Ви осигурят успех. За това е добре и да се замислите да инвестирате адекватни бюджети в реклама. Също така и да си осигурите човек или агенция, която да управлява Вашите реклами.

Цена за управление на реклами: между 15 и 30% от стойността на рекламните кампании. Някои агенции начисляват и допълнителни такси.

Стойности на рекламните кампании: много зависят от големината на Вашия бизнес. Адекватен бюджет за малък (локален бизнес) в България е 500.00 – 1000.00 лв./ мес.
Рекламните бюджети за онлайн магазини в България може да достигнат и до 4-6 цифрени суми.

3.4. Имейл поддръжка

Имейлите са най- стария и все още ефективен маркетингов канал за комуникация с Вашата аудитория и реклами. Това е и последния тип маркетингова поддръжка, от която може да се нуждае Вашия сайт или магазин. Тук ще имате следните разходи:

Разход за имейл провайдър. Ние обичаме да работим със SendGrid и Mail Chimp. За най- малките кампании има и безплатни решения, но в повечето случаи те не сработват за по- сериозни бизнеси и трябва да използвате провайдъри на стойности, започващи от 50.00 лева/ мес.

Разход за имейл маркетинг специалист – съобразно имейл кампаниите, които правите, тук може имейл специалистите да Ви таксуват от 100.00 лв/ мес до 4 цифрени суми.

… с това завършваме маркетинговата поддръжка, която е и последния основен вид поддръжка. Останаха някои по- специфични видове, които не са характерни за всеки вид бизнес.

4. Други видове поддръжка

4.1. Поддръжка на ERP система

Доста често онлайн магазините имат нужда от софтуер за следене на складови наличности. Най- популярните ERP системи в световен мащаб са SAP, Oracle, Odoo и др. На Българския пазар също има ERP системи като SAP (да, има ги и в България), bgERP, SIX ERP и други.

Цените за внедряване на ERP система варират между 5000 и 20000 лв. и в последствие месечната и поддръжка може да варира между 3 и 4 цифрена сума.

4.2. Поддръжка на стрийминг и лайф

Да кажем медийните сайтове имат нужда от този тип поддръжка. Също така някои сайтове за събития и др.

Освен възможни лайфове и стрийминг във Вашия уеб сайт, то най- вероятно уеб администаторът, който се грижи за това, трябва да поеме и работата в/у YouTube каналът Ви и/или други канали като Twitch, да кажем. 

Този тип поддръжка се извършва най – често от Вашия уеб администратор, но ако присъства, то неминуемо ще увеличи и разходът Ви за такъв с поне 3 цифрена сума на излъчване.

4.3. Поддръжка на канали за комуникация с клиенти

Някои онлайн магазини и сайтове се нуждаят от активен съпорт, чрез чат или телефон.

Този вид поддръжка е от изключителна важност за някои бизнеси и доста често може да търпите големи загуби, ако не я обезпечавате на добро ниво.

Доста често бизнесите “аутсорсват” тази поддръжка на кол центрове и/или онлайн асистенти.

Цените може да варират. Да приемем, че минимумът е служител на половин работен ден или около 1500.00 лева с вкл. осигуровки и данъци. Ако ли пък се обърнете към кол център или агенция, то тази сума най- вероятно ще е по- голяма.

4.4. Поддръжка на сървъри

Някои по- големи уеб проекти имат нужда от сървърен програмист, които да извършва сървърна поддръжка.

Такива сайтове най- често имат големи облачни пространства и множество файлове. Този тип поддръжка най- често се решава от фирмите с наемането на един или повече сървърни програмисти, на които заплатата не е никак малка.

Заплатата на сървърен програмист започва от 3000.00 лева без данъци и осигуровки за България.  Но… не се плашете. 

Ако сайта Ви е малък и става въпрос за поддръжка на обикновен WordPress или др. Споделен хостинг, то този тип поддръжка най- често е включена в “техническа поддръжка” на обслужващата Ви фирма.

4.5. Брандинг поддръжка

С това завършваме и всички видове поддръжка. Този вид не се налага да се извършва всеки месец, а по- скоро на годишна или няколко годишна база.

Просто с времето визията на Вашия уеб сайт/ магазин и като цяло на Вашия бранд … остарява. Големи брандове като Виваком, ребрандират своя сайт и търговски обекти на всеки няколко години.

Ако не искате “обликът” на Вашия сайт и бизнес да се “амортизира” с годините, то трябва да се ребрандирате периодично. 

Цената за ребрандиране на даден уеб сайт и фирма като цяло, може да варира между 4 и 6 цифрена сума, според бранд реквизититите (лого, страници на сайта, бранд елементи и др.).

… след като се запознахте с всички видове поддръжка на сайт, то нека помислим дали Вашия уеб сайт има нужда от такава.

Имате ли нужда от поддръжка на сайт?
За да може да установите това, то си отговорете на следните въпроси:

… ако отговорите на тези въпроси масово са “не” , то Вие определено имате нужда от поддръжка за Вашия уеб сайт.

Но не се плашете ! Ние от LinkBox.BG сме готови да Ви съдействаме с това! Разгледайте нашата услуга “Поддръжка на сайт” и не се колебайте да се свържете с наш представител и да му обясните от какво имате нужда и как можем да сме Ви полезни. 

Ако не можем да обезпечим поддръжката на Вашия сайт (поради непозната за нас технология или друга причина), то минимум ще Ви насочим към правилната фирма/ специалист за целите. Имаме над 10 години опит в бранша и разполагаме с опитен екип и богат набор от партньори, изпитани във времето.

Имате опит в поддръжката на сайт и търсите работа?

Дигитална агенция LinkBox.BG наема опитни кадри с познания по WordPress и други технологии за разработка на сайтове. Предлагаме конкурентно заплащане и работа както в офис, така и с “хоум офис” възможности

Проверете тук дали имаме отворени позиции за уеб разработчици и уеб администратори, които се грижат за поддръжката на нашите клиентски сайтове.

LinkBox.BG © 2023 – Дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Разговори с клиенти:

Пон. – Пет. 9:00 – 17:00ч.

Пишете ни по всяко време ✉