18 идеи за онлайн бизнес през 2023

Кои ще са най- печелившите ниши за онлайн бизнес през 2023? Как се стартира онлайн бизнес? Какво ще Ви е нужно? Отговорите на тези въпроси, както и конкретни идеи и много полезна информация, ще намерите в рамките на тази статия. Пожелавам Ви приятно четене!

Дата на публикуване: 18.11.2021 г.  

Последно обновена: 25.01.2023 г.  

Ivan-Kolev-CEO-at-Linkbox-bg

Автор:
Иван Колев

Време за четене на статията

Време за четене:
11 минути

копирай и сподели

Запази и сподели: www.linkbox.bg/idei-za-online-business/

Онлайн бизнес в условия на инфлация. Какво ни чака през 2023?

онлайн бизнес в условия на инфлация

Макар и да се очаква инфлацията да започне да спада и да се превръща в дефлация през 2023, все пак ни очаква година, в която трябва да правим бизнес в условия на инфлация. Това има своята специфика и ако моментът бъде използван правилно, в същност тези обстоятелства да помогнат.

Замисляте се за онлайн бизнес? Сега е правилният момент, ако действате разумно!

Безплатна консултация

Склонни сме да направим еднократна, безплатна 15 мин. консултация на всеки читател, желаещ да създаде и/или развива онлайн бизнес през 2023.

Помогнали сме на десетки стартиращи бизнеси, ще се радваме да помогнем и на Вас.

Класически е-бизнеси, които ще вървят и през 2023

Идеи и видове онлайн бизнес с ориентировъчни данни относно нужната първоначална инвестиция. Проучете добре опциите и помислете кое би Ви паснало най- добре.

☞ Създайте собствен блог- имаш какво да споделиш с хората?

Стартирането на собствен блог е класически онлайн бизнес от години на ред. Включително и през 2022. Как се стартира такъв бизнес? Нека обясним. Прагматично – закупувате хостинг и домейн и си осигурявате WordPress сайт . До тук добре … но за какво да пишете? Тук е и разковничето. Създайте блог, в който сте компетентни. Ако сте адвокат по професия – то нека бъде блог за юридически съвети. Ако ли сте пътешественик … то създайте травъл блог. За да е успешен Вашият блог, то трябва да се открои с полезна за хората информация, идваща от специалист в областта.

Начална инвестиция: 200-2000 лева

☞ Създайте онлайн магазин - търгувайте на глобалния пазар

Много хора в интернет, търгуват със стока, която в същност не притежават, а препродават. Това най- общо е дроп шиппина. Ако нямате пари да заредите собствена стока на склад, то това е добър начин да стартирате с близко до никаква инвестиция. Пак ще Ви трябват хостинг, домейн и уеб сайт. До тук добре. Но какво точно да продавате? Тук Ви съветваме отново да се насочите към продукти, в които имате познание. Да кажем, сте запален фен на риболова и познавате редица марки въдици и аксесоари. Вероятно ще сте добър в това да продавате именно такъв тип продукти!

Не се насочвайте в търговия със стоки, които не познавате, дори и те да са тренд на пазара. 

Начална инвестиция: 10 000 + лева

☞ Онлайн уроци- споделете уменията си с младото поколение

Инвестицията в умения и образование винаги е била най- разумната. За това и онлайн учители се търсят повече от всякога. Имате задълбочени познания по математика, английски език или в друго направление? Споделете ги с желаещи в уеб сайт като – uchiteli.bg . 

Начална инвестиция: 0 лева

☞ Онлайн тренировки/ сеанси/ курсове - Отдава Ви се някоя игра или спорт?

Клиент на нашата агенция е онлайн треньор по шахмат и изкарва над 6000.00 лева всеки месец.  Друг наш клиент пък е онлайн инструктор по йога. Трети наш клиент е онлайн психолог,  с разработен сайт и фейсбук страница. Наш клиент е първата финансова академия в България – FinanceAcademy.BG. А Вие в какво сте добър/ добра? 

Стартова инвестиция: 4000+ лева

☞ Предлагайте услугите си онлайн - специалист сте в дадена област?

Имате познания по графичен дизайн, програмиране, дигитален маркетинг, архитектура, право или др. ? Създайте свой фирмен уеб сайт и си осигурявайте клиенти от интернет! Фрийленс сайтове като UpWork, freelancer.com и други са добро място за старт, ако нямате бюджет за собствен сайт и последващ маркетинг.

Инвестиция: 5000+ лева.

☞ Афилиейт бизнес - рекламирайте големи брандове

Ако сте инфлуенсър или популярно лице в интернет пространството. Или имате собствен блог, youtube канал или друго интернет присъствие … може да рекламирате други брандове, а те да Ви плащат за това. Най- често плащането става на база клиенти ,които им осигурявате, но има и други бизнес модели. 

Инвестиция: 2000- 5000 лева

☞ Дигитален продукт - създайте софтуерно решение на актуален проблем

Ако имате добри познания по програмиране и обичате да създавате софтуери, които помагат на хората, то започнете именно такъв бизнес. Какво е дигитален продукт? Тук няма да разглеждаме всички подразделения. Най- основно – това е продукт, който решава даден проблем. Дигитален продукт е Gmail, Facebook и всички приложения в телефона Ви. Дигитален продукт най- общо е продукт, който съществува единствено в дигитална форма. Най- често дигиталните продукти са с месечни абонаменти. Именно този бизнес модел Ви позволява да скейлвате повече от колкото предходно споменатите видове. Но и инвестицията е най- голяма.

Инвестиция: 10 000+ лева

Това са основните видове онлайн бизнеси. А сега нека се впуснем в конкретни ниши.

Класация в 2 категории за ТОП е- ниши през 2023

Нека разгледаме възможности за online бизнес в конкретни ниши, които показват ръст и са в тренда за 2022.

ТОП 6 онлайн търговия:

6. Офис консумативи

Класацията започва с офис консумативи. Този бизнес бележи лек спад, според икономистите, но въпреки това маршът е доста висок. Канцеларските материали и офис консумативи. на едро се зареждат изключително евтино, а се продават на добра цена.

5. Домакински уреди, пособия и аксесоари

Пандимията остави спомен за прекарване на дълги часове в дома, хоум офис форма на работа и ореантира хората към потреблението на домакински уреди и неща за бита. Тази тенденция ще се запази и през 2023.

4. Електроника и AI

Технологичната революция продължава и през 2023. В тренда ще бъдат технологични продукти, особено тези базирани на AI. Няма да сбърката, ако изберете да търгувате с такива.

3. Moда, дрехи, аксесоари

Класическа ниша в интернет, която ще може да Ви носи добри печалби и през 2023. През тази година, вече ще се залага на качеството и “схеми” като дропшипинг от aliexpress в собствен сайт/ebay/amazon ще отбележат спад.

2. Бижута и часовници

Инфлацията накара хората да инвестират в материални активи, за да запазят своите пари. Повечето успешни хора знаят, че златото, среброто, скъпите часовници са “евъргрийн”. Добро време е да направите такъв тип онлайн магазин през 2023.

1. Здраве и красота

Бизнесите в сферата на здравеопазването, козметиката и в частност био продуктите за здраве и красота се очаква да са отново тренд и през 2023.

ТОП 5 диг. продукти:

5. Мобилни приложения

Мобилините приложения, oтново бележат ръст. Слагаме ги на последно място, защото малко хора могат да направят мобилно приложение, просто е много специфично.

4. Гейминг и е-спортове

За разлика от мобилните приложения, в тази ниша, може да направи бизнес дори и дете. Има изключително много стриймъри, инфлуенсъри, които придобиват икл. голяма популярност в платформи като youtube, twitch, patreon и др.

А Вие замисляли ли сте се за това?

3. Финтек продукти

Това е ОГРОМНА индустрия. За жалост голяма част от нея е завладяна от банките. Но определено ще е в тренда и през 2023. Слагаме я на 3-то място, защото отново малко хора могат да създадат такъв бизнес.

2. Крипто продукти

Крипто трейдинга, крипто коучинга и всички дейности, свързани с крипто, ще са в тренда и през тази година. Върви Ви търговията с крипто валути?

Защо не направите блог за крипто трейдинг?

1. SaaS продукти

Класацията на Linkbox.BG в категория “дигитални продукти 2023” отива за SaaS продуктите. Moже би на повечето от Вас SaaS не им говори нищо. Значи “Софтуер като услуга”. Заслужава си да проучите това и да помислите дали не може да създадете SaaS продукт през 2023.

Надяваме се ако не сте успели да си харесате от първите 7 вида идеи за онлайн бизнес, то в рамките на тези 11 конкретни предложения сте успели! А сега, нека видим пътя, по който се създава онлайн бизнес.

Стъпки в създаването на онлайн бизнес

Нека преминем през различните етапи в създаването на онлайн бизнес и осветлим основните моменти по пътя на развитието му тук. Надяваме се това да Ви помогне да придобиете обща представа за времето, усилията и средстава, които ще са Ви нужни.

☞ Изберете ниша - както и своя продукт или услуга

Първото нещо, което трябва да направите е да си изберете ниша. Истината е, че във всяка ниша има пари. Въпроса е на Вас какво Ви е интересно да правите или предлагате? Къде бихте искали да имате или пък вече имате задълбочени познания? Изберете своята ниша разумно. След като го направите, се спрете на един или повече продукти/ услуги , с които да търгувате. Естествено … най- добре е да създадете свой собствен, уникален продукт или услуга, но потенциал се крие и в дроп шипинга и търговията  на продукти, които не са създадени от Вас.

☞ Подгответе своите продукт или услуга

След като сте избрали своята ниша , е време да подготвите своите продукти или услуги за продажба. Подгответе снимки, описания и цялата полезна информация, която ще Ви е нужна, за да продавате повече. Най- важното … проучете пазара, подгответе бизнес план. Преценете какви пари ще Ви трябват да стартирате. Говорете със собственици на подобен бизнес или с бизнес консултанти. 

☞ Регистрирайте фирма - работете легално

След като вече сте наясно какъв продукт/ услуга ще предлагате, направете го по легалния начин – регистрирайте фирма. Изберете счетоводител. Назначете екип ако е нужно. Изкарайте нужните разрешителни и/или сертификати.

☞ Осигурете си стратегия - планирайте своя ръст

Без ясен бизнес план и маркетинг стратегия, сте обречени на провал. За това … отделете време и планирайте всичко внимателно. Платете си за консултации при нужните специалисти.

☞ Създайте уеб сайт - положете крайъгълния камък на своя е-бизнес

Всеки е-бизнес има нужда от уеб сайт. Независимо дали ще предлагате счетоводни услуги онлайн или ще търгувате със собствени дизайнерски тениски и дрехи, трябва да ги качите някъде. Въпреки, че има платформи като Etsy, Amazon, eBay, eMag  и редица други, собствения уеб сайт ще си остане най- доброто място да продавате своята стока.

☞ Инвестирайте в дигитален маркетинг - за да получите, трябва да дадете

За да разберат хората за Вас, ще ви е нужна реклама. Водещи канали за маркетинг и реклама в интернет са – социалните мрежи и търсачките. В тази стъпка нашата дигитална агенция ще се радва да помогне с компетенциите и предлаганите си услуги. Не възприемайте парите дадени в маркетинг и реклама за разход, а за инвестиция с възвръщаемост.

☞ Оптимизирайте процесите - изпипайте всичко

Бизнес процесите, задвижени от рекламата и маркетингът, започват да работят. Тук е момента, в който трябва да следите как върви всичко и как може да се подобри. Искайте обратна връзка от своите клиенти. Разберете възможно най- много за жизнения цикъл на Вашия нов бизнес.

Ако в този момент от развитието сте удовлетворени от случващото се, то продължавайте – в правилна посока сте. Ако ли не сте доволни, опитайте да продадете вече създадения онлайн бизнес в долуизброените сайтове.

Купете работещ онлайн бизнес

Изглежда Ви сложно да стартирате онлайн бизнес от нулата? Наистина е така! Нека Ви предложим нещо интересно … защо не закупите работещ онлайн бизнес? Знаете ли, че има пазари, на които се продават хиляди бизнеси всеки месец? Ето и водещите сайтове за това:

☞ Flippa.com - положете крайъгълния камък на своя е-бизнес

Най- големия пазар за онлайн бизнеси в света. Създаден през 2009 година в Австралия, Флипа е пазар , от който може да си закупите от онлайн магазин, до афилиейт сайт и редица други.

☞ Еxchange - място, на което се продават Shopify магазини

Искате да закупите онлайн магазин, вместо да го изграждате от нулата? Еxchange е правилното място за това. Може да закупите работещи бизнеси с клиенти от щатите, кандата, Англия и други пазари.

☞ FE International - компания, която Ви консултира в закупуването/ продаването

Ако искате да закупите конкретен вид бизнес или пък да продадете своя, FE international е консултантска компания, която ще Ви помогне.

Надявам се намерихте това, което търсихте в тази статия! За съдействие по създаването на Вашия бъдещ е-бизнес, оставаме на разположение и ще се радваме да Ви помогнем!

Ще стартирате е-бизнес?
Нека Ви помогнем!

☎ +359 899 961 595 | ✉ [email protected]

LinkBox.BG © 2023 – Дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Разговори с клиенти:

Пон. – Пет. 9:00 – 17:00ч.

Пишете ни по всяко време ✉