SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG

SEO курсове, уроци, блогове, академии и университети - Пълен списък

Търсите SEO курсове или пък SEO уроци? Искате да станете SEO специалист? Питате се дали има нужда от академично образование, за да изучите SEO? Тук ще намерите отговорите на тези и други въпроси, както и линкове към 50+ образователни ресурса и цената им.

Статията е дълга (но и за това много полезна).
Заредете се с фокус и търпение. Желаем Ви приятно четене!

Запази тази статия с 50+ обрзователни ресурса и използвай през целия процес по изучаване на SEO. 

Дата на публикуване: 25.01.2024 г.  
Последно обновена: 25.01.2024 г.  

автор

Автор:
Иван Колев

Василена Николова -редактор-01

Главен редактор:
Василена Колева

копирай-и-сподели

Запази и сподели: 
https://linkbox.bg/seo-kursove-seo-urotsi-i-universiteti/

SEO oбразователни ресурси на български

Преди да се впуснем в необятния свят на информация на английски език, то нека се запознаем с оскъдните варианти да научите SEO на български език. Оптимизацията за търсачки е сравнително нова професия (около 20 годишна) и тепърва навлиза в българските форми на образование.

Вероятно сте чували за СофтУни… да започнем с тях. След това ще Ви запознаем с други опции за курсове и уроци и накрая ще представим университетите, преподаващи дигитален маркетинг.

SoftUni Digital и техните SEO курсове

След като СофтУни се наложиха като най- добрата частна IT академия, те разработиха и курсове за дигитален маркетинг, а от там и за SEO. Именно техния курс е може би най- доброто място да започнете със SEO. Особено ако искате това да стане на български език.

Курсовете, които предлагат:

Тясно профилиран курс за SEO, който започва всеки месец. Просто напишете в Google “SEO курсове” и вероятно те ще са в челните резултати (тъкмо и да “потренирате” с търсачката).

Цена: около 190.00 лева

Цялостна програма по дигитален маркетинг

SEO е един от най- силните канали в дигиталния маркетинг. Но за да го осмислите, добре е да познавате поне фундамента и на останалите канали. За това и бихме Ви препоръчали това цялостно решение.

Цена за “Marketing Basics”безплатно, но имат 50.00 лв такса за полагане на изпит.

Маркетинг Fundamentals – 690.00 лв. – 8 месеца продължителност

Professional Module– 320.00 лв. – 4 месеца продължителност.

Цените са актуални към датата на списване на тази статия (25.01.2024 год.).  А сега нека видим други варианти за учене на SEO на български.

Други SEO Курсове в България

Има около дузина добри SEO агенции в България. Част от тях имат собствени академии и изграден SEO курс и/или уроци, който им помагат да обучават своите служители.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG -ganbox_logo

SEO курсове за начинаещи от Ganbox

Макар и да не се познаваме лично с колегите от Ganbox, познаваме работата ни и тя прави добро впечатление. Георги Стефанов, Теодор Захариев и колегите им са едни от най- опитните SEO-та в България. Би било чест за Вас да се учите от тях.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG - serp-acad

SEO курс в 3 основни модула от SerpAcad

SerpAcad на Никола Минков също е изключително авторитетно място, от което не само да се впуснете в професията “SEO специалист”, но и да се запознаете с едни от най- опитните експерти в България.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG - DigitalPRO

SEO маркетинг и Оптимизация от DigitalPRO

Докато предишните 2 курса са пряко свързани с конкретни дигитални агенции, то DigitalPRO по- скоро се явяват пряк конкурент на SoftUni и образованието им е основна дейност. Авторът на тази статия е пристрастен към СофтУни, защото е преподавал при тях, но вероятно и DigitalPRO биха Ви свършили работа.

Това бяха водещите SEO курсове на български. Курсовете обаче не са единствения формат да научите SEO и то на нашия роден език. Нека видим вариантите за уроци.

SEO уроци - Алтернатива на курсовете

Както и много други науки, така и тази може да се изучи, чрез частни групови или индивидуални уроци. За много хора това е по- добрият вариант, защото има по- добро лично отношение и по- добра връзка учител- ученик. Докато курсовете доста често са “клипчета на запис”, то уроците винаги са “на живо”.

Ето някои варианти:

Дигитална-агенция-Linkbox-SEO-и-дигитален-маркетинг-фав-икона

Linkbox.BG - уроци за напреднали

Водим само персонални SEO уроци , изцяло онлайн. Работим само с ученици с добра основна теоретична подготовка.

Уроците са само за напреднали и се водят лично от Иван Колев – създателят на дигиталната агенция. Приемат се не повече от 10 ученика на година.

Цена на час за частни, индивидуални уроци за напреднали: 50.00 лева/ час.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG - Cloxy

YouTube уроците на Cloxy

Васил Тошков е един от най- популярните SEO eксперти в България. Има много какво да научите от него.

За разлика от нашите, тези уроци са на запис и няма добра връзка учител- ученик в този формат, но определено можем да кажем, че има много вложена стойност в тях. И освен това са безплатно качени в YouTube.

Уроци.нет

Страхотни уроци под формата на статии. Уроци нет е стар сайт, от който с умиление си спомням как преди около 20 години се учих на HTML и други технологии.

Макар и да поизостана през годините, е чудесно място да понаучите това- онова за SEO и други технологии и то безплатно.

Учители.БГ

SEO е професия, която си заслужава да се изучава още в училищна (гимназиална) възраст. Ако вярвате в старите методи и ходенето при преподавател на индивидуални уроци (възможност и онлайн), то учители.бг е за Вас.

Тук ще намерите множество SEO преподаватели от различни градове на България. За жалост нямаме наблюдения над работата им.

Български блогове за SEO от които да учите безплатно

Регулярното четене на блог статии на тема SEO е “здравословно” за обучаващия се. Какъвто и курс да сте записали или пък да посещавате уроци, то трябва да допълвате пропуските в познанията си именно с блог статии. Отървете се от вредния навик на скролвате рийлове и ги заместете с четенето на SEO статии. 


Списък с български блогове, от които да учите SEO:

Linkbox.BG (ние)

Блогът се списва от Иван Колев и екипът на нашата дигитална агенция. Вярваме, че ще Ви е полезен.

Нетпийк

В топ 3 на най- големи български SEO агенции.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG - Cloxy

Клокси

Васил Тошков и колегите му са се доказали в SEO през годините. Има какво да научите.

Лилакор

Също стара и опитна агенция с добро класиране в Google.

SEO курсове-университети-блогове-академии-пълен-списък-Linkbox.BG - IdeaMax-1

Идеа макс

Не знаем много за тях, но статиите им ни направиха добро впечатление.

Оптимистика

№1 са за “SEO блог” и редица ключови думи.

Тези не са достатъчни? Намерете още български блогове, чрез сърч в гугъл “SEO блог”.

Университети в България, в които се преподава SEO

Висшето образование за жалост изостава от частните курсове и академии, но въпреки това е незаменимо. Изучавайки специалности като “Дигитален маркетинг” или други подходящи, Вие заявявате ясно намеренията си в коя област искате да се развивате.

Срещате колеги и приятели за цял живот. И още по- важното … паралелно с университета, пак може да си карате курсове, да вземате частни уроци, да четете блог статии и гледате обучителни видеа, но академичното образование Ви дава акредитация.

Преди да пристъпим към списъка с университети в България, държим да отбележим, че SEO като отделна специалност … няма. Но SEO е включено като предмет в няколко специалности. Ето кои са те и в кои университети може да ги изучавате:

Това са водещите университети по “Дигитален маркетинг”. В повечето, SEO се засяга чак на етап “магистърска програма”, за това и сме Ви дали линк именно към магистърските им програми.

Може да се поинтересувате какъв ОКС “Бакалавър” трябва да имате, за да запишете съответната магистърска програма, като разгледате сайта на съответния университет.

Предимнства от академичното образование

Знаем, че курсовете, уроците, четенето на блогове и гледането на ютуб също може да Ви даде теоретичната подготовка, за да станете цялостен SEO специалист.

Въпреки това, практиката ни показва, че хора инвестирали в академичното си развитие доста често се открояват пред останалите не само с диплома, а с по- голяма дисциплина и отговорност.

Ще получите студентски намаления за много SEO инструменти и ресурси, които ще Ви трябват.
Ще намерите съмишленици (колеги), с които да си помагате в обучението си.
Ще се възползвате от редица предимства да бъдете студент.
Ще усвоявате по- цялостно информацията от курсове и др. източници.
Ще имате достъп до кариерен център, който да Ви съдейства със стажове.
Ще живеете в по- голям град и ще имате възможности за развитие и работа.

С университетите, които имат специалност “дигитален маркетинг” или сходна, приключваме с местата, от които може да научите SEO и то на български. Ако информацията до тук Ви се е сторила много, то нека Ви изненадаме.

В момента сте на около 30% от съдържанието на тази статия. Ако имате сили да продължите … тук вече става интересно, защото източниците на EN са необятни.

Основните чуждестранни източници, от които да изучите SEO на английски език.

Макар и да е добра идея да започнете да учите SEO през българските канали, ако сте начинаещ, то неминуемо те ще Ви се сторят “тесни”, ако искате наистина да израстнете и да имате солидна теоретична подготовка. Тук вече идва ролята и на международния, англоговорящ пазар на курсове, уроци, ютуб канали и други ресурси.

Да започнем с водещите SEO курсове и после ще Ви запознаем с уроците, чуждестранните университети и всички важни други канали.

Безплатни и платени, чуждестранни SEO Курсове и академии

Когато заговорим за онлайн курсове, в главата Ви веднага трябва да “изникват” няколко големи сайтове за това. Ето ги и най- големите сайтове за курсове (в тях ще намерите не само SEO, но и курсове в редица други сфери).

⚡ Най- големите платформи за курсове в света:

Юдеми е една от най- големите платформи за курсове на пазара. Тук ще намерите богат набор от SEO курсове както за начинаещи, така и за напреднали. Също така, има и тясно профилирани курсове за “проучване на ключови думи” или други. Просто използвайте търсачката на сайта и напишете този вид SEO, който е на ред да изучите.

Цените на курсовете: варират между 15.00 и 90.00 евро. Съветваме да си набелязвате курс и да изчаквате.

Периодично ги намалят с до 90%. Да, правилно разбрахте. Успешно може да си закупите курс за 30-на лева, който струва 300, ако изчакате да го намалят и тогава го закупите.

Не Ви се плаща за всеки курс по отделно както е в Udemy? Имате достъп до LinkedIn Learning и всички курсове вътре с месечен абонамент. И още една добра новина. Имат безплатен месец. Платформата LinkedIn Learning e част от цялостната LinkedIn екосистема, която е най- успешната социална мрежа за намиране на работа и бизнес възможности.

Цени на курсовете тук: достъп до всички, чрез месечен абонамент oт 30.00 до 100.00 долара. Има безплатен месец и 6 безплатни месеца за студенти.

Другият “играч” в топ 3 за курсове на международно ниво. За разлика от Udemy и LinkedIn Learning, които ще Ви предоставят видеа на запис, от които да учите, то тук ще намерите курсове, които си започват на конкретна дата и са “на живо”. Доста сходно на СофтУни в България, да речем.

Цени за курсовете тук: повечето SEO курсове за начинаещи тук са  безплатни.

Курсера, Юдеми и ЛинкдИн Лърнинг са децентрализирани платформи, в които множество специалисти, агенции и фирми пускат свои собствени курсове. Вярваме ще намерите Вашите.

Нека разгледаме някои курсове, които са пуснати от централизирани платформи. Или с други думи, големи дигитални медии и/или агенции, които са пуснали собствен курс.

⚡ Най- големите централизирани платформи за SEO курсове:

Предлагат сертификационна програма с международна разпознаваемост. Това е една от академиите, които ние от Линкбокс използваме за обучение на своите кадри. Системата им ще Ви изгради персонализирана програма за обучение.

Цени на курсовете тук: Безплатни. Да, правилно прочетохте. Безплатни. Курсове с качество, може би по- добро от почти всичко предлагано в България и при това – безплатни.

Семръш са създателите на един от най- добрите софтуери за SEO (едноименния им Semrush инструмент). Ако изкарате техните курсове (които както и Хъбспот завършват с разпознаваем сертификат), то Вие освен общата теоретична подготовка, получавате и познания за работа с един от най- добрите SEO инструменти.

Цена на курсовете им: Безплатни. Монетизират, чрез такси за semrush инструмента в последствие, който Ви “научават” да използвате.

Запомнете това име. Нийл Пател е един от най-добрите дигитални маркетолози в момента. Предлага безплатен курс, който горещо препоръчваме да изгледате.

Цена: Безплатно

Макар и в последните години “Semrush” да се наложиха като по- масова академия, защото е безплатна, то MOZ си остава техен пряк конкурент и като инструмент и като академия. Техните курсове са малко скъпи, но доста качествени. В последствие пък инструмента им е малко по- евтин.

Цени за курсовете им: от 49.00 до 595.00 долара

Едни от най- практически ориентираните курсове на пазара. Могат да Ви снабдят с документация за това как се извършва всяка една SEO задача. Има огромна вложена стойност както в курсовете им, така и в SEO SOPs-овете им, но тази стойност идва и на добра цена.

Цени за курсовете им: SEO курсът им е около 1000 долара. Цялостния курс по дигитален маркетинг около 2000. Ако сте екип или група студенти – 899 долара на юзър. 

Йост са най- добрия плъгин за SEO в WordPress. Aко искате да овладеете WordPress SEO-то, то неминуемо трябва да изкарате тяхната академия. Напомняме, че около 60% от сайтовете в интернет са на WordPress. Определено ползите да изкарате тази академия не са за подценяване.

Цени на курсовете им: Безплатен и премиум за 99 евро.

Третият SEO софтуер в топ 3 освен MOZ и Semrush. Oт трите, ние предпочитаме да работим именно с тях.

Цени на курсовете им: безплатно. Монетизират с инструмента си в последствие, който неминуемо започвате да използвате.

Тези трейнинзи и академия ги препоръчваме на вече напреднали SEO експерти. Gotch академията е с насоченост да работи с малки SEO агенции (като нашата) за това и в определен етап на развитието си е добре да я преминете когато вече сте част от по- голям SEO екип.

Цени: Около 10.000 долара. Определено не е място за старт, но ако имате между 3 и 5 години опит и сте част от екип си заслужава. Цената е групова.

Водещи чуждестранни SEO блогове и блогъри

Всички академии от по- горе имат безплатни блогове, в които споделят голяма част от информацията, която е входирана и в курсовете им напълно безплатно. За да не повтаряме списъка, тук ще споменем други блогове, различни от тези на академиите.

⚡ SEO блогове, освен тези на академиите от по- горе:

Ето кои блогъри да следвате в ютуб, социалните мрежи и блог сайтовете им и неминуемо ще научите много за SEO.

Няма как да сте в света на търсачките и да не следите официалния блог на сърч централата.

Перфектен за начинаещи. Направен от страхотен екип словашки SEO специалисти.

Брайън Дийн пише може би най- дългите и детайлни статии в SEO света. Ние сме му големи фенове.

Мат Дигити е може би най- добрия в AI SEO. От блогът и ютуб каналът му може да научите как да ползвате ChatGPT и други AI инструменти за по- автоматизирано производство на съдържание и куп други иновативни SEO техники.

Невероятен блог с AI насоченост в последно време. Ползваме го от скоро и сме впечатлени.

Стар и много авторитетен блог, от който може да научите много не само за SEO, но и за маркетингът на съдържанието (друго пряко свързано със SEO направление в дигиталния маркетинг).

Не забравяйте … освен тези блогове, академиите от по- горе си имат свои собствени блогове и те до голяма степен са по- добри, за това не пропускайте да им дадете шанс.

Ако предпочитате да гледате видеа, а не да четете блог статии (според нас двете се допълват взаимно и трябва да се правят и двете), то повечето блогъри споменати тук, както и академиите, поддържат свои ютуб канали. Може да консумирате информацията и от тях. Просто напишете в G името на блогъра или пък на академията + youtube 😉 .

Нека продължим с “тежката артилерия”. Академично образование в чужбина със SEO оттенък.

Както българските, така и чуждестранните университети обикновено специалността е “дигитален маркетинг” или сходна, а SEO е предмет в тях.

Чуждестранни университети за 'Дигитален маркетинг' и SEO

Академичното образование отваря много врати. Ще се ползвате от студентски намаления на академии, курсове, инструменти и др. Особено в чужбина, то е на много високо ниво и определено ще Ви отведе на “светлинни години” от това, което може да постигнете ако карате безплатни SEO курсове от в къщи.

⚡ Платформи, чрез които да си намерите университет:

Най- големия каталог с университети. Само за Европа има 458 университета и колежа за “дигитален маркетинг”. Може да си ги подредите по локация, семестриална такса или друго. Влезте в МастърПортал, подредете университетите по “такса” и воала! Намерихте всички университети без семестриална такса в Европа.

Еразъм е официалната програма за обмен на студенти в Европа. Тя може да Ви е полезна ако учите в български университет и искате да изкарате семестър или повече в чуждестранен. Но и може да я използвате като каталог за университети. Еразъм + си имат и представителство в България. Полезно е да я погледнете, ако искате да запишете в български университет, но и да се докоснете до европейското образование.

Българска агенция, която ще Ви насочи и помогне в избора на университети в област “дигитален маркетинг” в Европа, САЩ и Азия. Страхотни професионалисти, които ще Ви спестят седмици “ровене” в интернет срещу такса от 3 цифрена сума и ще Ви съдействат по цялата процедура за кандидатстване.

Националния Датски портал за студенти. Образованието в Дания е безплатно и на много високо ниво. Много младежи избират да учат именно там, защото не просто образованието е безплатно, но и лесно може да вземате стипендия (СИО), ако работите едва няколко часа на седмица. Така не просто учите безплатно, но и се издържате сами.

Англия си остава “еталон за качество” в образованието. Много български студенти избират да учат именно там. Таксите не са никак малки, но качеството е много добро.

Ако немският Ви е силният език, то тази класация ще Ви е полезна. Немското образование също е на изключително високо ниво.

Колежите, университетите и училищата, които преподават дигитален маркетинг и сходни специалности са хиляди. Никак не е лоша идея да се обърнете като агенция като “Интеграл” , която да Ви помогне в процеса по избор и кандидатстване. Също не е лош вариант и да запишете в български университет и да заминете в чуждестранен по програмата Еразъм +.

С чуждестранните университети завършваме тази статия. Запазете си я и нека тя бъде Вашият “хак” и източник на SEO образователни ресурси през целият Ви път на развитие.

Oще полезни статии на тема SEO

Ако искате да научите още за SEO и дигитален маркетинг, молим, разгледайте най-актуалните ни блог статии по темата:

LinkBox.BG © 2023 – Дигитална агенция, грижеща се за Вашето онлайн присъствие чрез пълен спектър от дигитални услуги.

Разговори с клиенти:

Пон. – Пет. 9:00 – 17:00ч.

Пишете ни по всяко време ✉